16 Kasım 2019 Cumartesi

Minimalist Yaşam İle Huzura Erelim




Ne kadar güzel bir cümle. "Az aslında çoktur". Bir felsefi akım olan minimalizm son yıllarda oldukça popüler bir konu oldu. Minimalist yaşam nedir? Nasıl minimalist yaşarız? Hangi konularda minimalist olabiliriz? Minimalist yaşam bize ne gibi faydalar sağlar? Gelin hep beraber görelim.


Özgürleşmenin En Sade Yolu

Leonardo Da Vinci'nin dediği gibi sadelik gelişmişlik düzeyinin en güzel göstergesidir.
Günümüzde çılgınca bir tüketim var. İhtiyacımız olanı da olmayanı da alıp evlerimize, odalarımıza, dolaplarımıza adeta istifliyoruz. Teknoloji son hızla ilerliyor. Yaşamımızı kolaylaştırdığını düşündüğümüz birçok teknolojik ve elektronik alet üretiliyor. Bunlar bizim yardımcımız olmak bize kolaylık rahatlık bol zaman ve bunun beraberinde mutlu bir hayat sunmak için yarışıyor. Ama nedense yine de zamanımız yok. Enerjimiz yok. Her zaman yorgunuz. Daha önemlisi hep mutsuzuz. Evet minimalist yaşam tam da burada devreye giriyor. Basit ve sade yaşam şeklidir minimalist yaşam. En az eşya ile rahat ve huzurlu bir hayat sürme şeklidir. Zaten inançlarımıza göre bu yaşam tarzı hep tavsiye edilmiştir. Buna yabancı değiliz aslında.

Biz Eşyalara mı Hizmet Ediyoruz?

Yaşam alanlarımızı birçok eşya ile doldurmuş durumdayız. Bu nedenle bize gerekli olan yaşam enerjisi, döngüsünü tamamlayamıyor. Ve biz kendimizi sürekli yorgun enerjisiz hissediyoruz. Mutsuz ve zamanı olmayan bireyler olarak yaşıyoruz. Düşünelim bir kere evimizin her yeri kocaman mobilyalarla dolu. Mobilyalardan boşta kalan orta alanda kocaman bir sehpa. Kenarlarda küçük sehpalar. Köşelerde sadece süs eşyası ve gümüşler koymak için kocaman büfeler. Adeta hareket edecek yerimiz kalmıyor evimizde.  Hareket özgürlüğümüzü kısıtlıyoruz kendi ellerimizle. Mutfaklar ve diğer odalar da benzer şekilde. Bütün eşyaların yüzde 20'sini hayatımızın yüzde 80'inde kullandığımızı biliyor muydunuz? Yani eşyalarımızın yüzde seksenini kullanmıyoruz bile.

Ayrıca bu eşyaların kendi enerjileri var. Bunların bazılarının yaydığı enerjilerinde bizleri olumsuz etkilediğini unutmayalım. Mesela duvardaki kocaman tablo belki de bizim enerji akışımızı bloke ediyor. Sağa sola dizdiğimiz biblolar ve süs eşyaları sanki bir züccaciye dükkanına benzetiyor evlerimizi.

İşin en önemli kısmı hayatımızdaki sahip olduğumuz her bir nesne bilinçaltımıza enerjisel bir bağ kuruyor. Yani onların her birine bağlanıyoruz. Onları korumak zorunda olduğumuza bilinçaltımız zorluyor bizi. Bilinçli  olarak o nesneleri elimizden çıkardığımızda bilinçaltımız bunu kabulleniyor.

Peki elbise dolaplarımızı açtığımızda her şeye üzerimize mi geliyor? Öyleyse ayrılma vakti gelmiş. Son yıllarda kullanmadığımız kıyafetleri ayırıp paylaşabiliriz ya da satabiliriz. Birbirleriyle kombinleyebileceğiniz az sayıda kıyafet dolapları da bizleri de rahatlatır. Sonrasında illa yeni bir şey alacaksak evden bir şey uzaklaştırmadan yeniyi eve sokmayalım.

Eşyalarla konuşabiliriz. Mesela kıyafetlerimizle. Seni en son ne zaman kullandım? Tekrar kullanır mıyım? Seni verirsem tekrar lazım olur musun? Tekrar lazım olursan bu durumda ne yapabilirim? Seni görünce ne hissediyorum? Bu sorulardan sonra aldığımız cevaplara göre ayırıp uzaklaştırabiliriz. Ben son 3 yıldır hiç kullanmadığım nesneleri uzaklaştırmaya başladım ve ne kadar hafiflediğimi anlatamam.

Ayrıca bu yaşam tarzında az olsun ama kaliteli olsun düşüncesi önemli. Yani ucuz ama 10 tane eşya alacağımıza kaliteli ama 3 eşya alalım. Minimalist yaşam biçimi ile ilgilenmeye başladığımda eşyalar mı bize hizmet ediyor biz mi eşyalara hizmet ediyoruz diye sorgulamaya başladım. Temizlikleri, bakımları hem zamanınızı hem enerjimizi alıyor. Hatta dostluk ve arkadaşlık ilişkilerimiz sırf onların temizliği yüzünden kopma noktasına geliyor. Misafir öncesi eşya temizliği, misafir sonrası ev temizliği. Acaba bizleri misafir çağırmaktan alıkoyuyor mu?

Tabii minimalist yaşam tarzının faydaları bunlarla sınırlı değil. Az para harcadığımız için daha zenginleşiyoruz. İhtiyaç fazlası aldığımız eşyaların parası bize kalıyor.

Minimalist yaşam sadece eşya ve kıyafet ile sınırlı değil. Tabii ki o bir yaşam felsefesi. Az konuşmak da minimalist yaşam içindedir. Çok konuşmak bazen boş ve gereksiz konuşmaları da beraberinde getirebiliyor. Bu da çekim yasasına göre kelimelerin gücünü devreye sokuyor. Olumsuz kelimeler olumsuz olayları çekiyor. Ya da pembe, beyaz veya farklı renklerdeki yalanlar enerji akışımızı tıkayabiliyor. Çakralarımızda iz bırakıyor.

Az uyumak az konuşmak da minimalist yaşam biçimine dahildir. Uyku uykunun mayasıdır derler. Yani uyudukça uykusu gelir insanın. Ve günün en verimli saatlerini de ellerimizle yok ederiz.

Az yemek konusu malumunuz. Çeşitlerimiz ve porsiyonlarımız arttıkça bedenlerimizin tembelliği de beraberinde arttı. Hastalıklar çoğaldı.

Ayrıca zamanımızı kullanmada da minimalist yaşam prensiplerini uygulayabiliriz. Mesela sosyal medya günümüzün kaç saatini yiyip bitiriyor. Onu da en aza indirdiğimizde kalan zamana çok şaşıracağız. Kendimize ve sevdiklerimize daha fazla zaman bırakacağız.

    Evet netice olarak minimalist yaşam tarzı ile bol enerji, bol huzur, rahatlık daha fazla para ve daha fazla sevgiye kavuşmamız mümkün. Minimalist yaşam tarzı, fakirlik edebiyatı değildir. Rahat ve huzurun giriş kapısıdır. Peki siz hangi yaşam biçimini tercih ediyorsunuz.
                     

23 yorum:

  1. Harika bir yaklaşım.Evet maalesef bizler eşyalara hizmet ediyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşyalarin kölesi olmuşuz malesef. En kötüsüde bunun farkinda degiliz

      Sil
    2. Sadelik kimseyi yormaz. Zaman da kalır kendine

      Sil
  2. Size katılmamak mümkün değil insan ihtiyacı olanı ihtiyaç duyulan kadarını alması lazım ama maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüketim çılgınlığı herkesi etkilemiştir

      Sil
  3. Senelerdir savunduğum ve yaşadığım yaşam biçimi özellikle yeni gelen nesile aktarılması gerek diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  4. Elinize ve yüreğinize sağlık bizi çok güzel bilgilendiriyorsunuz teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Insallah uygulayabiliriz. Tam bana göre yaşam bu anlatılanlara gore uyguluyor gibiyim

    YanıtlaSil
  6. Bu anlatilanlara göre uyguluyor gibiyim. Tam benim istedigim yaşam

    YanıtlaSil
  7. Atalarımız da gerçekten hayatı okumuşlar.Azıcık aşım ağrısız başım.Hayatı okumak ve sindirmek şifalanmak dileğiyle teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atalarimiz sanki bir ilim deryasi icindelermiş.

      Sil
  8. Az ve oz huzur budur iste

    YanıtlaSil
  9. Bi kitapta okumuştum kullanılmayan elektronik esyalar evin pozitif enerjisi ni ceker. Ayni zamanda yatak atlti na kolyulan eşyaların uyku enerjisini düşürdüğünü .ilginc dimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen. Bütün fazlaliklar çekiyor aslinda evin pozitif enerjisini

      Sil
  10. gercekten hayalimdeki yasam bicimi sadelik sadelik ...

    YanıtlaSil
  11. Cok haklisiniz. Herkedin ihtiyaci olan sey ama farkindalik lazim tabiki

    YanıtlaSil
  12. Fazlalıklar zihnimizi meşgul ediyor. Sade yaşamak gerekiyor. Yapabilirsek ne güzel. Emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş👍

    YanıtlaSil
  13. Yeni yıl yaklaşırken yeni kararlar almalı.. ben de elimden geldiğince sadeliği korumaya çalışıyorum...çocukla biraz zor oluyro ama olsun ne yapsak kardır :)
    şimdiden mutlu sene olsun hepimize

    YanıtlaSil

Masumiyet ve Beyaz renk

Beyaz, renk bilimciler tarafindan bir renk olarak görülmez. Tüm renkleri yansıtır. Temizliğin masumiyetin ve saflığın simgesi olan beyaz...