19 Aralık 2019 Perşembe

Çakra Temizliği



Çakralar vücudumuzdaki enerji merkezleridir. Evrensel enerjiyi vücudumuza aktarırlar. Çakraların tıkanması gibi durumlarda vücudumuza yeterli yaşam enerjisi giremediği için çeşitli fiziksel ruhsal ve zihinsel problemlerle karşılaşabiliriz. İşte bazı rahatsızlıklar bizde varsa bir veya birkaç çakramız dengesini kaybetmiş ya da fonksiyonunu tam olarak yerine getiremiyor olabilir. Bu rahatsızlıklara bakarak hangi çakramızın kapalı olduğunu bulabiliriz. Vücudumuzda 7 Ana çakra vardır. Bu çakralar kendi bulundukları alandaki organları ve sistemleri etkiler. Bir salgı bezi ile alakalıdır. Dolayısıyla bu çaklardaki problem o salgı bezi ile alakalı organları da etkileyecektir. İşte biz çakralarımızın kapalı olup olmadığını tespit ettikten sonra bu çakralarımızı açabilir ve temizleyebiliriz. Çakraları temizlemek nasıl olur? Bu işlemler nelerdir? Yazımızın devamında bulabilirsiniz.

1- Kök çakra
Rengi kırmızıdır. Boşaltım organlarını idare eder. Bu organlardan birinde problem yaşıyorsak ya da maddi konularda sıkıntımız varsa kök çakramızda problem olabilir. Göstermemiz gereken duygu kabullenme, yani herkesi olduğu gibi kabullenmeliyiz. Bizi üzen ve öfkelendiren olaylar veya kişileri kabul etmeliyiz. Onlara kızmak yerine, onların küçüklük hallerini göz önüne getirip empati yapabiliriz. Çocukken yaşadıkları sevgisizliği, gördüğü şiddet ve hakaretleri düşünüp empati yapabiliriz. Böylece onları kabul edilebiliriz. Sevgi verebiliriz. Öfke zehirdir. Bu zehirde vücudumuzu zehirler. Bu nedenle kabul etmeli, affetmeliyiz. Kök çakra temizligi için affedebilmek önemlidir. Geçmişe takılmamalıyız. Yine, kök çakranın rengi kırmızı olduğu için kırmızı renkli kıyafetler veya eşyalar kök çakramızı çalıştırmaya yardımcı olur. Turp, havuç, pancar gibi toprak altında yetişen besinlerde kök çakraya iyi gelir. Kök çakra temizliği toprak kullanıldığında müthiş olur. Kök çakramız toprakla ilgili olduğu için, ayaklarımızı toprağa basmak, doğa yürüyüşleri yapmak hatta ağaca sarılmak çakramızı temizlememize yardımcı olacaktır. Reiki, aromaterapi, meditasyon, nefes egzersizleri gibi çeşitli yöntemler de çakramızı dengeler.

2-Sakral çakra - Cinsel çakra
Rengi turuncudur. Eşey bezleri ile ilgilidir. Cinsel organları ve cinsel işlevleri yönetir. Dalak ve pankreas ile ilgilidir. Para ile ilgili konular da bu çakradan kontrol edilir. Sakral çakra iyi çalışmıyorsa parasal sıkıntımız olabilir. Duygusal olarak hissediyorum olumlaması yapabiliriz. Turuncu renkleri kıyafetlerimizde ve eşyalarımızda kullanabiliriz. Havuç, portakal, mandalina gibi turuncu renkli besinler tüketmek de iyi gelecektir. Enerjiyi bloke eden duygu, suçluluk ve değersizlik duygusudur. Kendimizi ve başkalarını suçlamaktan vazgeçmeliyiz. Bu çakra üreticilik ve karar verme ile ilgilidir. Aynı zamanda para ile ilgili sıkıntımız varsa bu çakranın düzenli çalışmadığını bilmeliyiz. Ve bol su içmediğimiz gelsin aklımıza. Sakral çakra temizliği su ile ilgilidir. Yine kendimizi suçluluk duygusu ve değersizlik duygusu içinde buluyorsak su içmemiz gerektiğini hatırlayalım. Bu çakra aktifleştikçe paranın hayatımıza akışı da kolaylaşacaktır.

3-Solar pleksus çakrası
Rengi sarıdır. Karaciğer, böbrek üstü bezleri ve sindirim sistemi ile ilgilidir. Öfke, açgözlülük, hırs gibi duygular bu enerjiyi bloke eder. bu çakra diyaframı da etkiler. Bu nedenle diyafram nefesi ve nefes egzersizleri karın çakramız için iyi gelecektir. Bunun için bir dakikada alacağımız nefes sayıları mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Sarı rengi hayatımızda kullanabiliriz. Ananas, limon, kavun, sarı elma gibi sarı renkli gıdaları tüketmeliyiz. Karaciğer endokrin bezdir. Öfke duygusunun zararı karaciğerde en çok görülür. Zehirleri temizlemek için karaciğerimizin sağlıklı olması şarttır. Karaciğer için de pancar veya pancar suyu iyi gelir. Japon Turbu, Yogi çayı karaciğerin çalışmasında etkili olacaktır. Empati, cesaret, irade bu çakra ile ilgilidir. Solar Pleksus çakra temizliği için sarı renkli güneşte durmak iyi gelecektir. Zeten bir  diger ismide güneş sinir ağı olan çakramızı biraz aktifleştirerek güneşli günlerde egzersiz ve spor yapmak da çakramızı dengeye getirir.

4-Kalp çakrası
Bu çakra koşulsuz sevgi ile ilgilidir. Rengi yeşil ve pembedir. Timus bezinin yanında bulunur. Kalp çakrasında bir dengesizlik varsa sevgi alma ya da vermede sorunlar oluşabilir. Sevecekse bile koşullu ve şartlı severiz. Kişilerin yaptıklarına geçmişe takılmamak, onları affedebilmek, kalp çakramızı iyileştirecektir. Unutmayalım affetmek o kişilere iyilik yapmak değil kendimize iyilik yapmaktır. Çakranın fazla çalışmasında ise panikle depresyon eğilimi olur. Az çalışıyorsa korku, kendine acıma, hali olur. Korku bu çakrayı kapatabilir. Kalp çakrası için yeşil sebzeler iyi gelir. Kalp çakra temizliği için yeşil alanlarda doğa yürüyüşleri dengeye getirmede etkilidir. Kıyafet ve eşyalar da yeşil kullanabiliriz.

5- Boğaz çakrası
Boğaz çukurunda bulunan bu çakra dış dünya ile iletişimimizi etkiler. Rengi turkuaz rengi yani mavidir. Tiroid bezinin yanındadır. Dürüstlük duygusunu etkiler. Olumsuzluk olduğunda yalan söyleme, kendini ifade edememe, iletişimde problemler yaşama oluşabilir. Boğaz, ağız, çene, dişler, omuzlar, kulaklarda sorun varsa yine boğaz çakrasında sorun olabilir. boğaz çakra çakra temizliğinde güzel ve olumlu cümleler kullanmak iyi gelecektir sesli şarkı söyleyebiliriz Rengi mavi olduğu için mavi bir gökyüzüne bakarak zaman geçirmek güzel olur mavi renk kıyafetler ve eşyalar bu çakramız A iyi gelecektir bol su içmek boğaz çakramızı dengelemede yardımcı olur istiyorum ve ben varım egzersizleri yapılabilir boyun hareketleri ihmal edilmemelidir nefes egzersizleri ise boğaz çakramızı dengelemeye yardımcı olacaktır
6- Alın (üçüncü göz çakrası)
Alın bölgesinde iki kaşın arasında bulunan bu çakranın rengi çivit mavisidir Hipofiz bezini etkiler. Sezgisel güçleri idare eder. Eğer çakrada dengesizlik varsa kişi olumsuz fikirler üretmede oldukça yeteneklidir. Dış dünyayı suçlama eğilimi vardır. Sezgi gücü gerçekten önemli bir güçtür. Bu çakra temizliği için geceleri gökyüzü altında uzanmak iyi olacaktır. Deniz göl kenarlarında yürüyüş yapmak, egzersizler alın çakrasını dengelemeye yardımcı olur. Meditasyon, yoga, dua ve inzivalar oldukça etkilidir. İndigo mavisi kıyafetler giyebiliriz. Alin çakrası hafızayla akakalıdır. Yumurta, ıspanak, süt ürünleri, balık yulaf kuruyemişler hafızaya iyi gelir.

7- Taç çakra (Tepe çakrası)
Hipofiz bezi ile ilişkili olan taç çakra mor ve beyaz renktir. Maneviyatla, saf bilinç ile ilişkilidir. Evrenin enerjisi vücudumuza bu çakradan girmektedir. Mutluluk hissi bu çakra ile algılanır. Taç çakra
bütün çakralarla ilgilidir. Kader acı tepe çakramızın enerjisini bloke eden olumsuz duygular ve hislerdir. Taç çakra temizliği için "rahatım, huzurluyum, Allah benimle beraber" olumlamalarını söyleyebiliriz. Uzun süreli sessizlik bu çakrayı aktifleştirmede etkilidir. Yine, tam oruç tutmak ve su orucu tutmak iyi gelir. Mor yada beyaz renkli kıyafetler ve mor renkli eşyalar taç çakramızı aktifleştirilebilir. Herkesin kendi inançlarında olan ritüelleri, ibadetleri yapması içe dönüş taç çakra temizliğinde oldukça önemlidir.
                                               ÜLKÜ TOKUL

16 yorum:

  1. Çok faydalı bilgiler elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Yine güzel bir makale, teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  3. Herkese açık cakralar diliyorum :)))

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür bu yazi için iyiki varsin

    YanıtlaSil
  5. Emeğinize sağlık çok faydalandı. Uygulamaya çalışacağım inşallah 👍👍

    YanıtlaSil
  6. Çakra temizligini ilk defa duydum ögrenmiş olduk geniş ve detaylı anlatım için teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  7. Bu bilgileri sentezleyip sindirmek şifalanmak dileğiyle

    YanıtlaSil

Masumiyet ve Beyaz renk

Beyaz, renk bilimciler tarafindan bir renk olarak görülmez. Tüm renkleri yansıtır. Temizliğin masumiyetin ve saflığın simgesi olan beyaz...