6 Aralık 2019 Cuma

Nefes Amak İstiyorum



"Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" demiştir, Kanuni Sultan Süleyman. Demek oluyor ki, sağlıkla alınan bir nefesin, cihanda karşılığı yoktur. Nefes ile sağlık yakından ilişkilidir. Sağlıklı olmak için nefes almak veya nefes alabilmek için sağlıklı olmak. Hangisi olursa olsun bir nefesin değeri hiçbir şeyle ölçülemez. Peki bizler sayılı nefeslerimizi doğru kullanıyor muyuz? Evet pek çoğumuz doğru nefes alıp vermiyoruz. Biz de bu yazımızla bir farkındalık oluşturarak herkesin nefesine odaklanmasını istedik. Doğru nefes alışverişi nasıl olur? Nefes egzersizleri nelerdir? Nefes neleri etkiler? Hep beraber okumaya ne dersiniz?

Doğumumuzla almaya başladığımız ilk nefesimizi, ölümümüz ile son nefes olarak vereceğiz. Yani hayatımız bir nefes alışımız ile başlar son nefesimizi verişimizle biter. Bu iki nefes arasındaki sayılı nefeslerimizin kalitesi, alışveriş şekli ise karakterimiz hastalıklarımız yaşam biçimimiz ile direkt ilişkilidir. Öfke anımızda kısa ve sık aldıgımız nefesler, huzurlu anlarda aldığımız derin ve uzun nefesler duygu durumumuzla nefes alışverişimizin ilişkisini gösterir. Kadınlar ve erkeklerin nefes alış verişi farklıdır. Bir bebeğin nefes alış verişini hepimiz görmüşüzdür. İşte bebekler en doğru nefes alış verişini gerçekleştiriyor. Hem diyafram hem de akciğer nefesi alıyorlar. Ancak zamanla çevrenin etkisiyle karakteri duyguları değişir. Buna göre de nefes alış veriş şekilleri değişir. Bizlerin nefes alış şekli de zamanla değişerek bozuldu. Yanlış nefes almaya başladık. Ancak bunun için hala çok geç değil. Nefes egzersizleri ile doğru nefes almayı öğrenebiliriz.


Doğru Nefes Almanın Önemi

Evet doğru nefes almak diyaframımızı doğru kullanmak ile alakalıdır. Diyafram nefesi dediğimiz nefes şeklinde hem karnımız hem akciğerlerimiz havayla dolar. Bunu nefes egzersizleri ile geliştirebiliriz. Konuşmacılar, müzisyenler, sporcular, nefes egzersizleri ile doğru nefes almayı öğrenirler. Normal hayatta ise hepimiz nefes egzersizlerini kullanarak diyafram nefesi almayı öğrenmeliyiz. Çünkü doğru nefesle stres, öfke, anksiyete, hiperaktivite veya depresyon gibi birçok psikolojik rahatsızlık ile başaçıkabiliriz. Birçok fiziksel rahatsızlık da yine doğru nefes egzersizleri ile tedavi edilebilir. Çünkü doğru nefesle vücudumuza daha çok oksijen girer. Kanımız bol bol oksijenlenecektir. Bu da bütün hücrelerin oksijen almasını sağlayacaktır. Dolayısıyla beynimiz oksijenlenecek. Düşünme ve dikkat kapasitemiz artacaktır. Kas tutulmaları ağrılar ve yorgunluk hissimiz azalacak ya da tamamen yok olacaktır.


Doğru Nefes Almayı Öğrenelim

Şimdi nefes egzersizleri nasıl yapılır onlara bir göz atalım.

1. 4-7-8 Nefes Egzersizi

Etkili bir nefes egzersizi olan bu teknik, oldukça kolaydır. Her zaman her yerde yapılabilir. Rahatlatıcı bir tekniktir. Bu tekniği uygularken sırtımızı düz tutalım. Ağzımızı kapatarak burnumuzdan nefes alalım. Dilimizi hareket ettirmeden ön dişlerimize dayayıp sabit tutalım. Nefes alırken içimizden dörde kadar sayalım. Daha sonra yediye kadar sayarak nefesimizi içimizde tutalım. En sonunda ise nefesi ağzımızdan püf sesi çıkararak verelim. Nefesimizi verirken içimizden 8'e kadar sayalım. Bu şekilde arka arkaya 4 nefes alarak 3 tur olarak tekrarlayalım. Öfke, stres, korku ve birçok duygu durumunda bu nefes egzersizi bizi sakinleştirecektir. Bu egzersizleri yaparken ilk zamanlarda baş dönmesi ya da sersemleme hissedebilirsiniz. Bu normaldir. Telaşlanmayın. Vücut çok oksijen ile karşılaşınca bu tepkiyi verebilir. Yükseklere çıktıkça da oksijen fazla olacağı için vücut yine aynı tepkiyi verecektir. Bu durum bütün nefes egzersizleri için geçerlidir.


2. Eşit nefes alıp verme tekniği
Bu teknikte ise nefes alırken 4'e kadar sayıp yine verirken 4'e kadar sayalım. Burnumuzdan nefes alıp verelim. Uyku öncesi yapılan bu egzersiz aklımızdaki düşünceleri dağıtır. Uykuya rahat dalmamızı sağlar. Sinir sistemimizi rahatlatır.

3. Dönüşümlü nefes tekniği
 Bu nefes egzersizi karar almamız gereken anlarda dinamik olmamız gereken zamanlarda oldukça etkilidir. Bir fincan kahve gibi uyarıcı etkiye sahiptir. Uyanıklığımızı artırır. Sol baş parmağımız ile sol burun deliğimizi kapatalım. Nefesimizi alalım. Şimdi sağ baş parmağımızla sağ burun deliğimizi kapatalım. Sol burun deliğimizle nefesimizi verelim. Diğerinde ise tam tersini yaparak nefes alıp verelim. 10 dakikaya kadar bu çalışmayı yapabiliriz. Huzur ve denge geldiğini göreceğiz.

4. Kafatası parlatan nefes tekniği Vücudumuzu ısındırmak, yorgunluk veren enerjilerden temizlemek, beynimizin uyarılması ve uyandırılmasında oldukça etkili bir nefes tekniğidir. Derin ve yavaş bir nefes alırız. Karın kaslarını zorlayarak nefesimizi sonuna kadar veririz. Bu nefes tekniğinde, nefesimizin hepsini burundan alıp veriyoruz. Toplam 10 nefes alıp verebiliriz. Uyanırken ve vücut ısısını artırmada bu nefes tekniğini kullanabiliriz.

5.Uyarıcı nefes tekniği
Bu nefes tekniğinde kısa kısa ve hızlı hızlı nefes alıp veririz. Saniyede bir kaç nefes alıp verebiliriz. İlk başlarken çok fazla yapılırsa sersemletebilir. Bu nedenle az başlanıp yavaş yavaş artırabiliriz. 15 saniyeden fazla yapmamak iyi olacaktır. Bu nefes tekniğiyle iyi hir egzersiz sonunda görülen etki görülür.

İyi ve doğru nefes egzersizleri ile hayatımızda bir çok şey değişebilir. Hayat enerjimiz yükselir. Motivasyonumuz, dikkatimiz ve odaklanmamız artar. Stres, öfke, anksiyete bozukluğu , depresyon, uykusuzluk, yorgunluk, kas gerginliği unutkanlık gibi daha birçok probleme iyi geldiğini görebiliriz. Hayatımızda birşeyleri şeyleri düzeltmek istiyorsak işe nefesimizi düzelteltmekle işe başlayabiliriz. Dogru bir nefes hayat kalitemizi artırarak mutlu bir dünyanın kapılarını bize açacaktır.
                                               ÜLKÜ  TOKUL
   

15 yorum:

  1. Nefaa alsın yrtrr yani 😂

    YanıtlaSil
  2. Evet yine cok faydalı bi yazi olmus ellerine sağlık. Bi Kızılderili Atasozu okumuştum mutluluk diyaframdan gecer diye .evet gercekten nefes almayi bilmiyoruz

    YanıtlaSil
  3. Ya nefes almak istemiyorsak bu çirkin hayata... Neyse, Daha önceleri olsaydı yapmak isterdim. Şu an o kadar yorgunum ki🤣🤣🤣

    YanıtlaSil
  4. Doğru nefes ile organlara oksijenin ulaşması daha kolay. Çok önemli bilgiler uygulaması da kolay. Teşekkürler faydalı yazılarınız için 👍👍👍

    YanıtlaSil
  5. Nefesinize sağlık ne güzel yazmışsınız.

    YanıtlaSil
  6. Ben de nefes almak istiyorum çok güzellll

    YanıtlaSil
  7. Doğru nefeslenmek dileğiyle inşallah

    YanıtlaSil
  8. Bazende insan nefes alamıyor gibi oluyor.

    YanıtlaSil

Masumiyet ve Beyaz renk

Beyaz, renk bilimciler tarafindan bir renk olarak görülmez. Tüm renkleri yansıtır. Temizliğin masumiyetin ve saflığın simgesi olan beyaz...